Kvarnmaskineriet (i drift)

Lite historia om Ekenäs kvarn

 Ekenäs kvarn byggdes 1871 på arrenderad mark tillhörande Näsby. Arrendet var på 17 år och priset var 250 riksdaler per år. 1883 gick kvarnen över i Ekenäs ägo. År 1938 byggdes den översta våningen till och kvarnen var i drift fram till 1964 varefter endast gårdens folk använde den för eget bruk under några år.


2009 påbörjades "Kvarnprojektet". Då åkte Sara, Örjan, Micke och Hasse på ett studiebesök till Vänga Kvarn för att träffa mjölnaren David Svensson. David tog över Vänga Kvarn från sin far och har malt sedan dess. I år fyllde David 80 och maler fortfarande! Efter det inspirerande och informativa besöket återvände vi till Ekenäs och påbörjade renoveringen av kvarnen. Siktdukarna och el motorn byttes ut, remmar och lås lagades, lager smörjdes och hela maskineriet städades. 2010 provkördes den ena valskvarnen med framgång och i år har glattkvarnen provkörts, även detta med framgång!  Det ekologiska spannmålet är köpt från gården och nu säljer jag ett lite grövre vetemjöl på Kvarnen som är malt på plats!. Allt fikabrödet på Kvarnen är bakat på eget mjöl!! Vi hopppas att vi snart ska kunna producera ett finare vetemjöl om glattkvarnen fungerar som vi vill!

Hela Kvarnprojektet är otroligt spännande och jag är otroligt tacksam för all hjälp jag har fått, och får, från Micke, Örjan men framför allt Hasse (som är ett tekniskt geni! )


Kvarnmaskineriet

 
Rens/skalmaskinen vid Ekenäs Kvarn
 
 
 
 
De båda valskvarnarna. Den till höger är glattkvarnen där vi maler finmalet vetemjöl. I den vänstra valskvarnen mals rågmjöl och grahamsmjöl.
 
 
 
En av mjöltrattarna där det färdiga mjölet samlas
 
 
Städning av Kvarnen (det är tom mjöl på kamerlinsen!)
Trackback
RSS 2.0